Maailmannavan parhaat sämpylät

Julkaistu

Kasvissosekeitto ei eilen lounaalla maistunut lapsille, joten tänä aamuna oli leipomissaamu. Äitini tekee kasvissosekeittoa toisinaan ihan siksi, että saa laittaa sitä lorauksen (ja toisenkin) sämpylätaikinaan - ja totta kyllä, sämpylöihin tulee aivan ihana maku ja rakenne kunnon aurinkokeittoaineksista; bataattia, porkkanaa, perunaa, paprikaa ja kermaa/juustoa. Muuten sämpylätaikina on "normaali", eli jauhoja oman maun ja tuntuman mukaan.

Tällä reseptillä tulee noin 24 mukavan kokoista aurinkosämpylää

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa tai puolikas tuorehiiva
Aamun kaurapuuron jämät (pari ruokalusikallista kattilanpohjalta)
3 dl kaurahiutaleita
Riittävästi vehnäjauhoja vaivauksen aikana (7-10 dl, arvio)
2-3 dl kasvissosekeittoa
1 tl suolaa

Lämmintä neste kädenlämpöiseksi, lisää joukkoon mahdolliset aamupuuron jämät ja osa vehnäjauhoista sekä hiiva ja suola. Lisää alkuvaiheessa myös (hieman lämmitetty) kasvissosekeitto. Lisää joukkoon kaurahiutaleet ja vähitellen vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa rivakasti käsin tai yleiskoneella. Jatka jauhojen lisäämistä, kunnes takina on sopivan kiinteää, mutta vielä pehmeää. Varo lisäämästä jauhoja liikaa; mitä tahmeampaa, sen parempi lopputulos.

Jätä taikina vedottomaan paikkaan noin puoleksi tunniksi kohoamaan. Nostele lusikalla taikinasta puolikkaan nyrkin kokoisia palleroita. Jätä kohoamaan vielä liinan alle 20-30 minuutiksi. Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.

Mualimannavan parraat sämpylät, sanoo allekirjoittanut!

 

Tekijä
Kategoriat ,

← vanhemmat uudemmat →