Englantilainen toffee
Englantilainen toffee, eli jouluähkyn kruunu

Julkaistu

Kaiken sen jouluherkuttelun jälkeen on syytä laittaa suut makeaksi. Tuparitonttu toi joulun alla meille Elizabeth Labaun Karkintekijän Käsikirjan ja sitä on tullut tavattua ahkerasti kuola suupielessä, ja erityisesti tämä resepti on tullut testattua jo moneen kertaan. Daim-suklaan sisuksen kaltainen hampaissa ruksahtava toffee on minulle täysin vastustamaton. Pitääkin muistaa varata hammaslääkäri heti ensi viikolla... Mutta se resepti.

Englantilainen toffee

Tarvikkeet

  • Paksupohjainen kattila (minulla on ihan normaali syvä Hacman käytössä)
  • Sokerilämpömittari (tai paistilämpömittari, asteikon on yllettävä yli 150 asteen)
  • Silikonuolin
  • Pelti ja leivinpaperia

 

Ainekset ja valmistus

Kirjan ohjeesta tulisi melko reilu satsi tätä pirullista houkutusta, joten olen puolittanut annoksen.

  • 0,4 dl vettä
  • 250 g huoneenlämpöistä suolatonta voita
  • 280 g (3,3 dl) kidesokeria 
  • 1/2 tl suolaa
  • 1 rkl siirappia (oikeasti vaaleaa maissisiirappia, mutta määrä on niin pieni, että ei kannata vaipua synkkyyteen vaikkei sitä olisi saatavilla. Käytin tähän normaalia sorttia)

Laita kaikki ainekset kattilaan ja laita levy kuumenemaan korkealle lämmölle. Sekoita massaa voin ja sokerin sulamisen aikana. Pyyhi kattilan reunoille kertynyttä nestettä takaisin seokseen nuolimella, ettei seos pääsisi kiteytymään. Kun seos alkaa kiehua, upota lämpömittari massaan. Mikäli mittarissasi ei ole kattilan reunaa kiinnitettävää klipsiä, on syytä viritellä jokin muu teline, ettei mittari ole kattilan pohjassa, vaan massan keskellä. Keitä toffee 150 asteiseksi.

Sekoittele toffeeta säännöllisesi pohjan kautta. Kun seos on 150 asteista, kaada massa voidellulla leivinpaperilla vuorattuun vuokaan / pellille ja tasoita ohueksi levyksi.

Englantilainen toffee pellillä leikattuna

Muutaman minuutin kuluttua tee taikinapyörällä/pizzaleikkurilla tai veitsellä leikkausurat, joita pitkin toffee napsahtaa jäähdyttyään palasiksi. Tässä vaiheessa voi tahtoessaan raastaa ja levitellä toffeen päällä levyllisen esim. tummaa suklaata. Anna jäähtyä huoneenlämmössä, tai jos raastat suklaan päälle, niin viileässä.

Englantilainen toffee

 

Nauti!

Tekijä
Kategoriat ,

← vanhemmat uudemmat →