Paahdetut karamellisoidut pekaanipähkinät
Paahdetut herkkupähkinät

Julkaistu

Hampurin joulutorilla näitä oli kymmenin eri variaatioin - lähes jokaista neljän päivän aikana maistoin ja jokaiseen rakastuin. Ja joka joulu siitä saakka olen miettinyt, että "helppoo kai se ois ite tehä, mut leivotaan nyt se joulupulla ja ne tortut ja ne piparit ja se seitan eka!". Ja sitten ne aina jää. Mutta ei jää enää!

Olen aina jotenkin luullut, että hunajapaahdetut, karamellisoidut pähkinät pitäisi valmistaa pannulla, ja että se olisi vähintäänkin paloherkkää ja sottaista puuhaa, joka on ehkä vähän myös estänyt koekeittiön kokkailuja. Mutta nyt alkoi uusi aikakausi! Viime viikonloppuisten tupareiden jäljiltä lahjakassista löytyi Karkintekijän käsikirja sekä erilaisia tarveaineita toteutukseen. Kuvitus oli vähintäänkin inspiroivaa, josta syystä tie vei jo dagen efterinä hellan äärelle. Resepti on toteutettu pienin variaatioin; alkuperäisessä oli limen kuorta (mulla ei ollut), ja kitsastelin hieman cayannen kanssa. Ja kannatti näin, varmasti myös alkuperäinen kannattaa!

  • 250 g pecanpähkinöitä
  • 30 g voita
  • 0,5 dl raakaruokosokeria
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 appelsiinin raastettu kuori
  • 1 tl kanelia
  • 0,5 tl suolaa
  • vajaa 0,5 tl cayannepippuria (voi laittaa enemmänkin, jolloin pähkinöihin saa potkua)

Voitele leivinpaperi kevyesti voilla ja levitä pähkinät paperin päälle. Paista pähkinöitä 170 asteisessa uunissa 10 minuuttia. Sekoita pähkinöitä 2-3 kertaa paahtamisen aikana, jotteivat pala.

Valmista pähkinöiden paahtuessa "marinadi": sulata voi kattilassa tai mikrossa. Lisää voin joukkoon sokeri, hunaja, suola ja mausteet. Sekoita; massasta pitäisi muodostua jämäkkää "tahnaa".

Ota pähkinät uunista ja kippaa ne varovasti tahnan sekaan. Tahna alkaa pähkinöiden kuumuudesta innostuneena kihistä ja sihistä. Sekoita siten, että tahna levittyy pähkinöihin kauttaaltaan.

Kippaa kuorrutetut pähkinät takaisin leivinpaperin päälle ja levitä ne hieman erilleen toisistaan. Paahda pähkinöitä vielä 10 minuuttia 170 asteessa välillä sekoitellen. Nosta pelti pois uunista ja anna jäähtyä. Erottele kiinni tarttuneet pähkinät toisistaan ja nautiskele glögin kera!

 

 

 

Tekijä
Kategoriat

← vanhemmat uudemmat →