patonki hunaja rosmariini voi
Elämänpiirin hunaja-rosmariinipatonki

Julkaistu

Minulla on onni kuulua lukupiiriin, joka aloitti kokoontumisensa Tiaisenpolun huvimajassa syyskuun toisella viikolla vuonna 2011. Piiriin kuului kuusi naista; osa toisilleen tuntematonta, osa puolituttuja, osa hyviä ystäviä, osa työkavereita. Kaikkia meitä yhdisti rakkaus kirjoihin.

Toimintatapa oli simppeli: hyvää ruokaa, skumppapullo, suklaata ja yhteisesti ennakkoon luettu kirja. Jo ensimmäisenä kokoontumiskertana kävi niin, että yksi meistä (allekirjoittanut) jätti skumppansa juomatta: mahassa kasvoi pieni elämän alku. Kun maaliskuussa tämä pieni papu oli syntynyt ja kokoonnuttiin taas, hannasi toinen skumppansa kanssa. Muutama kuukausi myöhemmin oli kolmannen vuoro hannata ja pian meillä oli kaksi kasvavaa mahaa. Kun näistä toinen synnytti, alkoi neljäs hannata skumppalasinsa kanssa... Ja niinhän tässä sitten on käynyt, että meistä kuudesta neljälle on syntynyt kahden vuoden sisällä lapsi; osalle esikoinen, osalle toinen. Tänään olisimme ekaa kertaa voineet kaikki juoda skumppamme hyvällä omallatunnolla (kai?), mutta kukaan ei ollut tajunnut sitä hankkia! Voi me naiset! Suklaata sen sijaan oli - ja paljon!

Summa summarum: kuusi naista on kahdessa vuodessa hitsautunut yhteen: uusia ystävyyssuhteita on luotu, on itketty, naurettu, halattu. On sylitelty ja nuuhkuteltu tuoretta vauvantuoksua. On haukuttu kirjoja, mutta myös kehuttu. On jätetty lukematta, on otettu varaslähtöjä.

Tämän kerran kirjana oli Aika suuri hämäys ja kylkeen tekaisin hunaja-rosmariinipatongin tuntia aikaisemmin ihan silkalla tuuripelillä! Ihana Mari huikkasi ovelta, että laitathan reseptin noppakokkeihin, ja lupasin. Tässä sinulle, Mari:

Hunaja-rosmariinipatonki (kolme reilua patonkia)

  • 2 dl maitoa
  • 2 dl vettä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 3 dl täysjyväjauhoja
  • 1 dl neljän viljan hiutaleita
  • Loput (arvio 7 dl) vehnäjauhoja
  • 1,5 tl suolaa
  • ripaus raakaruokosokeria
  • 0,5 dl öljyä

Kippaa hiiva lämpimään nesteeseen yhdessä täysjyväjauhojen kanssa. Lisää hiutaleet, suola ja ripaus sokeria. Tein taikinan yleiskoneella ja ripsuttelen jauhoja tuntuman mukaan. Lisäile siis vehnäjauhoja vähitellen ja anna taikinan alustua/alusta siihen käsin hyvä sitko. Lisää alustamisen loppuvaiheessa öljy.

Kohota taikinaa puolisen tuntia vedottomassa paikassa. Ota tässä vaiheessa huoneenlämpöön noin 100 g voita.

Kippaa jauhotettu taikina pöydälle ja kaulitse siitä iso levy. Levitä mukavasti pehmennyt voi tasaisesti taikinan pinnalle aivan kuten korvapuustien kanssa tekisit. Levittele voin päälle hunajaa (noin 3-4 rkl yhteensä) sekä runsaasti tuoreita rosmariinin "neulasia".

Rullaa levy ja jaa se kolmeen osaan. Itse pyöritin tässä vaiheessa patonkeja jauhotetuin käsin hieman ohuemmiksi. Leikkaa saksilla viillot patonkien pintaan ja kohota 20 minuuttia.

Paista patongit 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ne saavat väriä pintaan. Nosta patongit jäähtymään paiston jälkeen ritilälle, etteivät ne kostu. Tarjoa lämpiminä hyvässä ystäväseurassa.

 

Kiitos teille, elämäni piiri!

 

 

Tekijä
Kategoriat

← vanhemmat uudemmat →