Prosecco
Kesän suosikit

Julkaistu

Elokuun juhlia suunnitellessa mieli kääntyy keskikesään. Eräänä helteisenä lomapäivänä bongasimme lehdestä lähimarketin mainoksen: "tuoreita muikkuja säävarauksella!". Ja eikun ostoksille. Eikä muikut olisivat voineet enää tuoreempia ollakaan, sillä jouduimme odottelemaan puolistuntisen kaupassa, kun kalastaja oli lastinsa kanssa vasta ajelemassa kaupan kylmätiskille. No, odotus viimein palkittiin ja saimme muikkumme!

Suunta kävi kohti mökkiä savustusmestarin, eli isäni, nuotion ja savustuspöntön äärelle. Muikut perattiin ja laitettiin savustumaan, ja sillä välin valmistelimme menun loput menukomponentit: alkupaloiksi paahdettuja rosmariini-hunajaleipiä, muikkujen pediksi yrtti-salaatti-sinihomejuustoleivät sekä tietenkin uusia perunoita. Salaattia menu ei kaivannut, sillä muikkupetinä toimineet leivät olivat ohuita ja päällystetty runsaalla keolla salaattia ja sesongin parhaita ja maukkaimpia yrttejä. Toimi täydellisesti. Jälkiruoan virkaa toimitti aamulla pomitut villivadelmat ja mustikat ja vaniljalla ja ripauksella sokeria maustettu tuorejuustokerma sekä digestivekeksin muruset, jotka kokosimme suoraan annoslaseihin kerroksittain.

Yrtti-salaatti-sinihomejuustoleivät (varaa leipiä noin 2 kpl per syöjä leivän koon mukaan)

- tuoretta leipää, jonka päälle voit sivellä hunaja+öljy+sinappi -"kastikkeen".
- lisää "kastikkeen" päälle iso salaatinlehti, jonka päälle asettelet isohkon siivun sinihomejuustoa
- sinihomejuuston päälle voit laittaa mieliyrttejäsi: timjami, herneenversot, rosmariini, lipstikka, tilli, ruohosipuli
- kruunaa koko komeus muutamalla savumuikulla.

leivät vailla savumuikkuja

Savumuikut (noin viidelle-kuudelle ruokailijalle)

- 2 kg isohkoja muikkuja
- savustuslaatikko + leppälastuja ja muutama sokeripala väriä tuomaan
- keitettyä (kuumaa) suolavettä, noin 1 dl suolaa/litra

Asettele peratut muikut savustuslaatikon ritilälle. Savusta muikkuja pienellä liekillä noin 10-15 minuuttia, tai kunnes kalat ovat kypsiä. Päästä välillä kosteus ulos laatikosta.

Upota muikut lopuksi kuumaan suolaveteen muutamaksi minuutiksi (esim. siivilässä) tai nostele ne pihdeillä. Voit käyttää tässä suutuntumaa, eli maistella muikkuja vedestä ja nostaa ne, kun ovat imeneet tarpeeksi suolaa. Nosta muikut takaisin ritilälle kuivumaan ja tarjoile hetken kuluttua.

savumuikut

Marjaputous tuorejuustokermassa (neljälle)

  • 200 g tuorejuustoa
  • 2 dl kermaa
  • sokeria ja vaniljaa maun mukaan
  • tuoreita kauden marjoja, esim. vadelmia, mustikoita, mansikoita...
  • murskattuja digestive-keksejä (noin 1 kpl/ruokailija)

Vaahdota kerma, lisää kerman joukkoon tuorejuusto. Sekoita ja mausta. Murskaa digestivet ja murustele pieni määrä keksinmuruja pohjalle. Lisää tuorejuusto+kermaseosta ja marjoja. Lisää taas digestivemuruja, jonka jälkeen kermaa ja marjoja. Tee kerroksia makusi mukaan ja anna vetäytyä hetkinen ennen tarjoilua.

 marjaputous


Menumme ruokajuomana toimi luottoklassikkomme: hyvä, kuiva prosecco.

 

 

Tekijä
Kategoriat

← vanhemmat uudemmat →