Vähähiivainen mallasleipä
Koekeittiössä mallasleipä

Julkaistu


​Entinen naapurini tapasi leipoa mallasleipää. Tuoksu pienen puutalon rappukäytävässä oli huumaava. Mielessä mallasleivän leipoiminen on ollut vuosien ajan, mutta jostain syystä se on aina unohtunut. Leivän leipominen ei, ainakaan tällä reseptillä, ole kovinkaan työlästä ja palkintona on päivä päivältä paraneva leipä.

Netti on pullollaan ohjeita, joista mallasleivästä tulee tuntuman mukaan todella makeaa. Niissä on joko paljon siirappia tai taikina on tehty appelsiinimehuun - tai yleensä mukana on molemmat komponentit, appelsiinimehu ja siirappi, yhdistettynä. En tällä kertaa etsiskellyt sitä saaristolaisleivän tyyppistä makeaa limppua vaan leipää, jossa maltaisuus on mukana ilman turhaa makeutta. Siirappiahan tähänkin reseptiin tulee, mutta vähemmän.

Mallasleipä (kaksi vuokaleipää)

Juuri:

8 dl vettä + 2 dl mallasta
2 dl ruisleseitä
2 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1,5 pussia kuivahiivaa (sanoisin nyt, että yksikin kuivahiivapussi riittää)
½ dl siirappia

Mittaa maltaat astiaan, kaada kiehuva vesi päälle. Anna maltaiden seisoa noin 15 minuuttia, tai kunnes vedestä tulee noin 40 asteista. Sekoita joukkoon loput aineksista, peitä astia liinalla ja jätä kuplimaan yön yli tai päivän ajaksi.

Alustamiseen:

½ dl siirappia
1½ tl suolaa
Ruisjauhoja
Vehnäjauhoja
Speltjauhoja

Ruisjauhoja ei kannata laittaa 3-4 dl enempää, loput vaaleampia jauhoja. Jauhojen yhteismäärä keikkuu noin 10-15 dl:ssa ja riippuu varmasti myös siitä, alustatko taikinan käsin vai koneella. Minä käytin molempia ja jätin taikinan "kosteaksi" mutta se irtosi hyvin takinakoukouista.

Voitele vuoat, levitä taikina tasaisesti vuokiin ja paista 200 asteessa noin 15 minuuttia. Pienennä lämpö 175 asteeseen ja paista vielä 30-40 minuuttia.

Anna jäähtyä ritilän päällä ja nauti reilun voimäärän kera!

Tekijä
Kategoriat

← vanhemmat uudemmat →